Riigiabist Estonian Airi draama kontekstis

Eile saabus kauaoodatud Estonian Airi riigiabi otsus. Kuna sellest on juba nii palju arvatud ja kirjutatud, siis ma omalt poolt rohkem juurde kommenteerida ei tahakski.

2006. aastal sai Äripäevas avaldatud arvamust, et riigiabi reegleid on oluline tunda, aga siis tundus vist paljudele ulmejutuna. Kahju, et Estonian Airi enam ei ole ja hästi kurb, et Eesti riik pidi riigiabi reegleid tundma õppima nii valusa kogemusega.

Siin minu 2006. a artikkel:

Riigiabi reegleid tasub teada

  1. mai 2006, 00:00

Riigiabi reeglite tundmine on oluline ELi konkurentsiõiguses ning seega ka Euroopa igapäevases majanduselus.

Kõige selgemaks näiteks riigiabist on riigi poolt ettevõtjale või ettevõtjate grupile antavad otsesed rahalised toetused. Abi mõiste on aga palju laiem, hõlmates ka näiteks maksuvabastusi või -soodustusi, maksuvõlgade kustutamist, soodustingimustel laenu andmist, riigi käendust või tagatisi, nõustamisteenuseid, riigivara müüki alla vara turuväärtust, ettevõtja käest toodete või teenuste ostmist hinnaga, mis ületab turuväärtust.

Euroopa kohtupraktikas on abiks loetud ka riigitelevisioonis tasuta reklaami avaldamise võimalust ja riigi poolt selliste infrastruktuuriprojektide arendamist, mis soodustavad teatud ettevõtjaid.

Kuna riigiabi soodustab vaid teatud ettevõtjaid või kaupu, võib see kahjustada ausat konkurentsi ning mõjutada negatiivselt liikmesriikide vahelist kaubandust. Seepärast on riigiabi andmine lubatud vaid kindlatel tingimustel. Reeglina peab riik enne abi andmist teavitama oma plaanist Euroopa Komisjoni, kes otsustab, kas abi on lubatav või mitte. Komisjoni ei ole vaja teavitada vähese tähtsusega riigiabist, mille kogusumma ei ületa kolme aasta jooksul 100 000 eurot (umbes 1,5 miljonit krooni) ega abist, mis on kaetud muu grupierandiga (nt väikese ja keskmise suurusega ettevõtjatele antav abi, koolitusabi).

Reeglite rikkumise korral võib komisjon nõuda, et riik nõuaks ettevõtjalt abi tagastamist. Seepärast peaks ettevõtja enne abi saamist välja selgitama, kas selle andmine on kooskõlas ELi reeglitega. Abi tagastamist võib komisjon nõuda kuni kümne aasta jooksul ebaseadusliku abi andmisest. Et nõue ei lõppe ka ettevõtte müügil, tuleks ettevõtete omandamisel ja ülevõtmisel õigusauditi korras kontrollida, kas omandatav ettevõte on mingil hetkel saanud riigiabi, kas see oli kooskõlas ELi õigusega ja kas seda kasutati eesmärgipäraselt.

Reeglite tundmine on oluline ka ettevõtjate jaoks, kes ise riigilt abi ei saa. Kui ettevõtja tunnetab ebaausat konkurentsi, saab ta esitada Euroopa Komisjonile kaebuse. Kui komisjon tuvastab rikkumise, tuleb ebaausad meetmed peatada ning ebaseaduslikku riigiabi saanud ettevõtja peab raha tagastama.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s